NYAMI NYAMI Afrikai Isten

 2010.11.30. 16:58


Származás

Dél-Afrika, Zambézi folyó mentén (Zambia, Angola, Zimbabwe,  Mozambik)a tonga törzs egyik istene, a Zambézi folyó isteneként is tekintik vagy a Kígyószellemként (az elnevezés a folyó tekergésére utalhat).

Ábrázolás

A Folyóisten általában férfiként van ábrázolva , a Nyami Nyamit kígyótesttel és halfejjel, örvényként, vagy folyami sárkányként képzelik el, és a Zambézi völgyének illetve magának a folyónak az isteneként tekintenek rá. A Nyami Nyamit rendszeren kígyószerű teremtményként ábrázolják, és megtalálható ékszereken, mint medál – általában fából, kőből, csontból, alkalmanként elefántcsontból, ezüstből vagy aranyból kivésve, és használják divatkiegésztőként illetve szerencsehozóként egyaránt, hasonlóan a Szent Kristóf-medál viseléséhez. A körülményesen kivésett, hagyományos sétapálcák, amik a Nyami Nyamit és annak kapcsolatát ábrázolják a völgy lakóival, kedveltek voltak a Zimbabwébe látogató turisták körében és történelmi ajándékok voltak a tekintélyes látogatóknak.

A NYAMI NYAMI legenda

Hipotézis

A Nyaminyamit a helyiek több alkalommal látták, de a Lochness-i szörnyhöz hasonlóan tudományos bizonyítékot nem tudtak szolgáltatni eddig. Valaki szerint forgószélként nézett ki, de a legtöbben sárkányszerű, kígyótestű halfejű lényként látták.

Néphiedelem

Nyaminyami legendájának több változata is létezik. Ennek oka, hogy a helyi folklór nehéz időkben gyakran elővette a hitet.

Valóság

Van egy jól dokumentált történet egy gát falának építéséről és az áradás történetéről 1957-1958-ban.

Kariba tavának (Zimbabwe) vize éppen csak emelkedni kezdett, a Tongák segítségül hívták Nyaminyami szellemét, hogy ellenálljon a munkálatoknak.  Bár sohasem használták föl politikai célokra, de ebben az esetben közös ellenségként kezelték a fehér emberek gátépítési tervét. Mikor 1957-ben egy rekord méretű áradás tört rá a medencére, amire több mint ezer éve nem volt példa. Ez az ár, megállította és le is rombolta az eddigi munkálatokat. A helyiek biztosra vették, hogy szavaik meghallgatásra találtak és várták a mindent elsöprő végső áradást, ami 1958-ban legalább annyira pusztító volt mint az előző évben. A vének ma azt mondják, hogy az ő közbenjárásukra, ily módón békült ki Nyaminyami.

Amíg a gát állt, többször is voltak földrengések, amikre azt tartják, hogy Nyaminyami nagyon magányos volt és el volt zárva a Szerelmétől.

Vége

Sok próbálkozás után a gátat sikeresen felépítették, miután a sok áradást, és a rengeteg halálesetet az ő haragjának tudják be. Miután a gát kész lett, a törzs hite szerint a Nyami Nyami visszavonult az emberek világából 


 
 

Irodalomjegyzék

http://www.zambezi.com/content/nyaminyami___zambezi_spirit

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nyami_Nyami

http://hu.wikipedia.org/wiki/Zambézi

http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Zambezi_river_basin.jpg&filetimestamp=20050902125510

http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Kariba_dam.jpg&filetimestamp=20071130224747

google earth ©

http://africangold.co.za/blogs/wp-content/uploads/2009/03/nyami-nyami-pendant-large-3d1.jpg

http://www.safariafrica.co.za/tourist-attractions/nyaminyami.htm

 

 

 LETÖLTHETŐ PDF-ben itt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://6arolo.blog.hu/api/trackback/id/tr472483919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása